Nieuwsbericht over verzekeringen

Fatbikes en verzekeren

Volgens de wet vallen elektrische (bak)fietsen en fatbikes onder de categorie “gewone fiets”. Dit betekent dat iedereen, jong en oud, op een fatbike mag rijden. Dat betekent een trapondersteuning tot maximaal 25 km per uur en een elektromotor met vermogen max 250 watt.

Een fatbike valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Daarmee is schade die jij toebrengt aan een ander verzekerd, als jij een AVP verzekering hebt afgesloten.

Een opgevoerde fatbike voldoet niet aan de kenmerken van een elektrische fiets en valt dus niet meer onder de categorie “gewone fiets”. Dus als je met een opgevoerde fatbike een ongeluk krijgt, ben je niet verzekerd. Alle schade moet je zelf betalen, ook schade die jij toebrengt aan een ander! En is er sprake van letselschade dan kan dat bedrag hoog oplopen, tot soms honderdduizend euros!

Veroorzaak je met een illegale fatbike schade aan een ander, biedt de AVP geen dekking!

Kinderen onder 14 jaar is ouder(s)/voogd aansprakelijk!

Kinderen tussen 14 en 15 jaar zelf aansprakelijk, maar als ouder(s)/voogd ben je ook aansprakelijk als je redelijkerwijs in staat was de schade te voorkomen, maar niet hebt gedaan!

Kinderen van 16 jaar zijn zelf aansprakelijk, maar weinig kinderen van deze leeftijd zijn financieel daadkrachtig genoeg om een (groot) schadebedrag te kunnen betalen, dus komen vaak toch de ouder(s)/voogd in beeld!

Lees ook

Sommige uitgaven die je doet, mag je aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting (IB). Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kosten die je maakt voor je huis. Maar ...

De huizenprijzen gaan door het dak. Daardoor is het voor veel starters lastig om hun eerste woning te kopen. Toch zijn er voor hen nog ...

Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek? Deze vraag blijft met hardnekkige regelmaat terugkeren. Geen wonder, het levert een starter die nu een gemiddeld huis koopt ...